poniedziałek, 6 stycznia 2014

Naleśniki z jaglanki

Nie jestem zwolennikiem jedzenia pszenicy, ale cóż począć jeśli nasza pociecha domaga się naleśników. Jest rozwiązanie, zrobić naleśniczki bezglutenowe, bezmleczne z kaszy jaglanej.
Można podawać je na wiele sposobów na słodko, z wiórkami kokosowymi, jabłkami, bananami albo masłem orzechowym, lub na słono ze szpinakiem czy humusem. U mnie dzisiaj z konfiturą jagodową, mniammm :)

Składniki na naleśniki
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka mleka roślinnego ( u mnie kokosowe lub migdałowe)
10 łyżek skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
starta skórka z jednej ekologicznej cytryny
jedno jajko
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego

Jak zrobiłam
Ugotowaną wystudzona kaszę zmiksuj z mlekiem, skrobia ziemniaczaną, kukurydziana, jajkiem, solą i na koniec dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Ciasto w swojej konsystencji powinno przypominać gęstą śmietanę.



Na patelni rozgrzewamy olej i wlej pierwszą porcje ciasta i rozprowadź ruchem ręki ciasto na całej patelni. Poczekaj aż naleśnik podeschnie (zarumieni się) a następnie przewróć na drugą stronę.
Jeśli naleśniki łamią się lub rozpadają,  nie można ich przewrócić dodaj więcej skrobi kukurydzianej.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz