Można podawać je na wiele sposobów na słodko, z wiórkami kokosowymi, jabłkami, bananami albo masłem orzechowym, lub na słono ze szpinakiem czy humusem. U mnie dzisiaj z konfiturą jagodową, mniammm :)
Składniki na naleśniki
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
szklanka mleka roślinnego ( u mnie kokosowe lub migdałowe)
10 łyżek skrobi kukurydzianej
2-3 łyżki skrobi ziemniaczanej
starta skórka z jednej ekologicznej cytryny
jedno jajko
szczypta soli
4 łyżki oleju rzepakowego
Jak zrobiłam
Ugotowaną wystudzona kaszę zmiksuj z mlekiem, skrobia ziemniaczaną, kukurydziana, jajkiem, solą i na koniec dodaj startą skórkę z jednej cytryny. Ciasto w swojej konsystencji powinno przypominać gęstą śmietanę.
Na patelni rozgrzewamy olej i wlej pierwszą porcje ciasta i rozprowadź ruchem ręki ciasto na całej patelni. Poczekaj aż naleśnik podeschnie (zarumieni się) a następnie przewróć na drugą stronę.
Jeśli naleśniki łamią się lub rozpadają, nie można ich przewrócić dodaj więcej skrobi kukurydzianej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz