Nietolerancja glutenu czy pszenicy to w dzisiejszych czasach nie wyrok. Również przy takiej nietolerancji możesz spokojnie każdego dnia zjeść kromkę chleba. Mam dla Was dzisiaj przepis na chleb z mąki gryczanej . Ciężki, wilgotny i długo zachowuje swoją świeżość
Składniki na chleb
1 kg mąki gryczanej lub 1 kg zmielonej niepalonej kaszy gryczanej
1 szklanka nasion (pestki dyni, słonecznika, siemię lniane, mak, sezam, amarantus)
2 łyżki oliwy z pestek winogron lub rzepakowy
1 łyżka soli
1 cm3 drożdży
ciepła woda
Jak zrobiłam
Mąkę , nasiona, sól wymieszaj w misce i dodaj do tego drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Następnie dodaj olej i tyle wody by powstało ciasto, niezbyt lejące. Ciasto przelej do formy i odstaw w ciepłe miejsce (nawet do 3 godzin). Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni i pieczemy chleb przez 15 min, następnie skręć temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 45 minut. Chleb studzimy na kratce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz