Składniki:
0,5 szklanki orzechów laskowych
2-3 łyżki kakao, lub karobu
1/4 szklanki syropu z agawy lub miodu lub namoczonych daktyli
6-10 łyżek mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
Jak zrobiłam
orzechy wsypuję na blachę i piekę ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, lub podprażam na suchej patelni. Wyjmuję orzechy i przekładam do czystej ściereczki, zwijam i trę zawartość ściereczki przez kilka minut, w ten sposób orzechy pozbędą się skórek. Nie muszą być idealnie wyłuskane, ale im mniej skórek zostanie, tym orzechy mają bardziej słodszy i delikatniejszy smak (brązowe skórki zawierają goryczkę)
orzechy przekładam do naczynia i blenduje na gładką masę około 3 min. Potem dokładam pozostałe składniki i jeszcze raz miksuję.
Całość przekładam do czystego słoika lub miseczki i przechowujemy w lodówce.
Niestety krem szybko znika z lodówki więc nie wiem jak długo można go przechowywać:)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz