poniedziałek, 15 lipca 2013

Pasztet z pestek dyni (bezglutenowy, vegański)



O wartościach zdrowotnych pestek dyni można by wiele mówić że, wpływają korzystnie na włosy i paznokcie, wspomagają układ moczowy, biorą udział w tworzeniu kolagenu, czy ułatwiają gojenie się ran. Lecz drogie Panie mało kto wie że te małe ziarenka pomagają w Zespole Napięcia Przedmiesiączkowego i zdecydowanie poprawiają nam nastrój w tych dniach.
Więc dzisiejszy przepis dedykowany jest zwłaszcza Paniom w tych ciężkich dniach:) i osobom na diecie bezglutenowej i bezmlecznej

Składniki
1 szklanka podsmażonych warzyw (marchew, pietruszka, seler, por)
1 i2/3 szklanki łuskanych pestek dyni
2 szklanki gorącej wody
3 łyżki mąki sojowej lub kukurydzanej
5 łyżek sosu sojowego
2 duże cebule
1/3  szklanki oleju
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczka soli
2 łyżeczki papryki
2-3 ząbki czosnku

Jak zrobiłam:
Pestki zmielić na proszek w młynku i zalać gorącą wodą, odstawić na 10 minut. Cebulę podsmażyć i dodać do masy. Następnie dodać warzywa, zmiażdżony czosnek, sos sojowy, mąkę, przyprawy, olej i wszystko zmiksować. Jeśli masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę wody. Masę przelewamy do foremki i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 st
Uwaga: pestek nie mielimy zbyt długo, bo wytrąca się tłuszcz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz