Zielona soczewica to kuzynka fasoli.Jest ona stosunkowo niedroga, łatwa w przygotowaniu, niezwykle pożywna i co najważniejsze, bardzo smaczna
Jej smak docenili królowie i żebracy, często wykorzystywana jako zamiennik mięsa. Od wieków polecana przez lekarzy na różne dolegliwości
Ziarna soczewicy są niezwykle bogate w błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu, białko, mnóstwo witamin z grupy B, kwas foliowy i składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk
Jest niezwykle prosta w przygotowaniu, gdyż nie trzeba jej moczyć, tak jak innych nasion strączkowych.
Stanowi świetne połączenie z ryżem, kaszą, jako składnik zup, oraz farszów pierogów czy krokietów. Można łączyć ją z innymi warzywami, nasionami czy orzechami.
Składniki:
20 rurek makaronu cannelloni
1,5 szkl. ugotowanej zielonej soczewicy
10-14 dużych pieczarek
garść ziaren słonecznika
puszka pomidorów w zalewie
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
kilka plastrów żółtego sera ( ja zrobiłam bez)
łyżka miodu
olej po smażenia
sól, pieprz
oregano, bazylia, zielona, natka pietruszki
Jak zrobiłam:
Foremkę do zapiekania wysmarować oliwą, piekarnik nastawić na 180 st
Pieczarki umyć, odsączyć, drobno pokroić i usmażyć To samo robimy z cebulą. Następnie połączyć usmażone Pieczarki z cebulą, ugotowaną soczewicą i podprażonym (na suchej patelni) słonecznikiem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem
Rurki cannelloni wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok 1 min, odcedzamy i nadziewamy farszem.
Wszystko układamy ciasno w formie i zalewamy sosem pomidorowym
Sos pomidorowy. Na patelni podsmażamy cebulę i czosnek, następnie dodajemy pomidory z zalewy i 2 lub 3 łyżki koncentratu (wg upodobania) gotujemy ok 2 min i na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ja dla podkreślenia smaku pomidorów dodaję 1 łyżkę miodu (ewentualnie cukru) wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy śmietanę i sosem polewamy rurki, pieczemy ok 30 min
Jeśli lubicie żółty ser można dodać pod koniec pieczenia
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz