środa, 6 lutego 2013

PĄCZKI, PĄCZUSIE A MOŻE FILHOSES

Filhoses to wegańskie dyniowe pączki, prosto z Portugalii


Dlaczego z okazji zakończenia karnawału nie zrobić portugalskich pączków?
mnie osobiście znudziły się już tradycyjne pączki z cukierni, no chyba że piecze je moja mama:)

Tak dla przypomnienia, dynia jak i jej Pestki zawierają wiele cennych walorów, dziś głównie interesuje nas miąższ tej pięknej pomarańczowej piękności
Dynia to źródło witamin B1, B2, PP, E i C, obfita jest również w błonnik (o tym szerzej w następnych przepisach) fosfor, żelazo, magnez oraz selen, cynk i miedź.
Karoten zawarty w dyni poprawia kolor skóry, a im ciemniejsza dynia, tym więcej karotenu i wartości odżywczych

Dynia zalecana jest wszystkim odchudzającym się, zawiera ona tylko 30 kcal w 100g, dlatego nasze pączki są mniej kaloryczne od tradycyjnych, ale nie zapominaj o zdrowym rozsądku:)

Przepis
-500 gr mąki
-250 gr dyni (najlepiej świerzej, może być też ze słoika słodko-kwaśna)
-jedno opakowanie suchych drożdży
-2 pomarańcze, sok i skórka
-20 ml porto
-szczypta soli
-3 łyżki oleju z pestek dyni
-olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia
-cynamon, cukier puder

Dynię gotujemy w wodzie aż zmięknie (dynię ze słoika odsączamy) i miksujemy w blenderze. Mąkę, pure dyniowe, drożdże oraz skórkę mieszamy w miseczce. Dodajemy sok z pomarańczy, porto, sól oraz olej z pestek dyni i wyrabiamy na gładka masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać odrobinę ciepłej wody. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, miskę przykrywamy szmatką. Po 45 minutach wyrabiamy ciasto jeszcze raz.
W rondelku rozgrzewamy olej i wkładamy kawałki ciasta uformowane w małe kulki. Smażymy aż osiągną złoto-brązowy kolor. Gotowe pączusie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego

Pamiętaj że jeden pączek to około 250-350 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz