czwartek, 7 lutego 2013

Co zrobić z ciecierzycy!!?

Jakiś czas temu podczas obiadu jeden z moich gości zapytał, Co to jest to żółte, wygląda jak koraliki?? hmm dobre, nawet bardzo:)



To była moja ukochana ciecierzyca, czyli cieciorka nazywana również grochem włoskim
Cieciorka może spokojnie zastępować mięso, ze względu na dużą zawartość białka, polecana szczególnie osobom które mięsa nie jadają, a wysoka zawartość błonnika sprawia że jest bardzo sycąca.
Ze względu na wysoką zawartość witamin z grypy B, polecana osobom które mają problemy ze skórą, włosami i paznokcie. Więc od dziś moje Panie, jadamy cieciorkę:)

Składniki:
puszka ciecierzycy, lub 1szkl ugotowanej cieciorki
jeśli chcemy użyć suchej ciecierzycy to należy ją namoczyć, najlepiej wieczorem i ugotować
2 marchewki
kawałek selera
2 cebule
puszka pomidorów
1, 2 ząbki czosnku
2, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
pietruszka suszona lub świeża
siół, pieprz do smaku
olej do smażenia

Jak zrobiłam:
Marchewki, seler i cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, aż warzywa zaczną się rumienić na brzegach. Następnie dodajemy ciecierzycę i pomidory, chwilkę gotujemy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i czosnek, chwilkę dusimy wszystko razem aż odparuje woda i posypujemy pietruszką



PS. Misia to dla Ciebie:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz