środa, 23 stycznia 2013

Dla czekoladoholików:)

Szukam wytłumaczenia dla swojego łakomstwa :) i nagle jest, przecież istnieje cudowna, nad zwyczajna, niekończąca się przyjemność, pyszna gorzka czekolada.
Zrobiłam dziś czekoladowe kuleczki, zaczerpnięte od naszych szwedzkich sąsiadów, które są niezwykle czekoladowe i w sam raz na babskie pogaduchy:):)

Właściwie wiesz dlaczego gorzka czekolada jest tak bardzo polecana, zdrowa? a więc codzienna porcja gorzkiej czekolady zapobiega:

-tworzeniu się zmarszczek na skórze pod wpływem szkodliwego działania promieni słonecznych
-zmniejsza ryzyko zachorowania na raka skóry
-pomaga niwelować stres, działa rozluźniająco
-zjedzona przed testem, egzaminem, wysiłkiem umysłowym pozwala lepiej się skupić
-zawiera związek radości, dzięki temu szybciej pozbywamy się handy i złego nastroju
-magnez zawarty w czekoladzie zapobiega skurczom mięśni (zalecana dla osób pijących dużo kawy i sportowców)
-jedz a będziesz młodsza! czekolada zawiera antyoksydanty (więcej niż czerwone wino i zielona herbata) dzięki czemu starzejemy się wolniej

Mimo że jest ona zdrowa i posiada wiele właściwości, nie zapominaj że jest ona produktem wysoko kalorycznym i należy zachować zdrowy rozsądek w jedzeniu 1-2 kostki dziennie:)




Polecam KULECZKI CZEKOLADOWE z płatków owsianych

-ok 5 szklanek płatków owsianych
-filiżanka espresso
-3 tabliczki gorzkiej czekolady
-1/4 szklanki mleka sojowego (ew. krowiego)
-1 szkl cukru
-sezam, wiórki kokosowe, orzechy

Płatki owsiane wsypujemy do miski i skrapiamy gorącym espresso. Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli (łamiemy na kawałki, wlewamy mleko, ustawiamy nad garnkiem i czekamy aż się rozpuści mieszając co jakiś czas) Wlewamy czekoladę do płatków i mieszamy, najlepiej rękoma. Jeśli masa będzie zbyt sucha i nie będzie chciała się połączyć, dolewamy stopniowo mleka, masa powinna być zwarta, więc lepiej nie przesadzić z mlekiem.
Następnie masę umieszczamy w lodówce żeby ostygła

Po ostygnięciu wsypujemy cukier i ponownie mieszamy, ugniatamy masę. Formujemy kulki i obtaczamy w kokosie, sezamie lub orzechach. Podajemy schłodzone








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz