czwartek, 21 lutego 2013
Kuchnia pachnąca ziołami
Często zastanawiamy się jakich ziół użyć do danej potrawy, jak bardziej podkreślić smak danej potrawy. Wspaniały aromat i wygląd ziół często zachwyca nas, ale czy wiemy jak je używać?
Mamy do czynienia z wieloma gatunkami ziół i często należy używać ich bardzo ostrożnie, bo zamiast wydobyć ciekawy, oryginalny, intensywny smak potrawy, może stać się ona niejadalna (he he moje początki gotowania). Pamiętajmy że sztuka przyprawiania potraw wymaga pewnych umiejętności dobierania i łączenia smaków, musimy wiedzieć jakie smaki pasują do siebie. Bo przecież niektóre ziółka używamy do ciast, inne do potraw gotowanych, jeszcze inne do mięs czy sałatek.
Tak więc, dziś serwujemy mały przewodnik po ziółkach, nie zapominając że mają być one tylko dodatkiem do dania, a nie grać głównej roli
BAZYLIA
Świetnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, wspaniała w czasie przeziębień i grypy, a także na wszystkie po imprezowe przejedzenia:)
Zalecana dzieciom i dorosłym we wszystkich robaczycach
W kuchni natomiast pasuje do wszystkich dań włoskich, ja często dodaję ją do zup, potraw z ryb, omletów, sosów do sałatek, potraw z makaronów, pizzy. Bazylia świetnie nadaje się do potraw warzywnych z brokułami, kabaczkiem czy marchewką. To oczywiście najlepszy dodatek do pomidorów i mój ukochany sos pesto (najlepszy oczywiście zrobiony w domu)
CYNAMON
Dlaczego warto jeść cynamon?
to, doskonałe źródło błonnika, żelaza i wapnia, obniża poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie drożdżyc (candida albicans), poprawia pamięć, stosowany w leczeniu zmian trądzikowych
A w kuchni?
używam go do bułeczek, ciast, kawy, gorącej czekolady, puddingu czekoladowego, tapioki i dyni.
Dla mnie cynamon to bułeczki skandynawskie, wchodząc do centrum handlowego czuje tylko zapach cynamonu i zawsze jestem głodna:)
ANYŻ
znany już w medycynie chińskiej i do dziś stosowany jako lek wykrztuśny
W kuchni używam go bardzo ostrożnie, gdyż to przyprawa o bardzo aromatycznym smaku i zapachu, stosuję go wyłącznie do ciast, kawy i kompotów, są odważni co dodają go do wołowini i cielęciny, hmm ktoś jeszcze do nich należy???
PAPRYKA
Każdy z nas doskonale wie, to skarbnica wit C
Możemy wyróżnić paprykę słodką i ostrą. Jest powszechnym składnikiem kuchni węgierskiej, bałkańskiej i Azji. Często dodawana do kiełbas, mięsa, zup, zapiekanek i warzyw
Należy pamiętać, że zawiera dużo cukru, a więc łatwo się przypala, a przy ogrzewaniu wydziela zapach i zabarwia potrawy. Posypanie bezbarwnych potraw mieloną papryką poprawia ich wygląd, danie staje się ucztą dla oczu
To tylko początek naszej wycieczki po ziołach, w najbliższym czasie c.d
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz