350g zielonej soczewicy
3 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera
300g pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki mąki kukurydzianej
4 łyżki bułki tartej
3 łyżki oleju
sól
po łyżce białego pieprzu i gałki muszkatałowej
kilka liści laurowych
kilka niasion ziela angielskiego
słodka papryka
natka pietruszki
WYKONANIE: soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim aż zmięknie, nie powinna się rozgotować.Marchewkę, pietruszkę, seler myjemy następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i dusimy w niewielkiej ilości oleju na patelni, dolewając odrobinę wody. Podobnie postępujemy z pieczarkami. Przy pomocy blendera mielimy wszystko razem,( soczewicę, marchew, pietruszkę, seler, pieczarki) a następnie do uzyskanej konsystencji dodajemy mąkę kukurydzianą, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko mieszamy a następnie pasztet przekładamy do foremki do pieczenia. Pieczemy ok 50 min w temperaturze 200st
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz