środa, 8 października 2014

Wekowana dynia

Wekowana dynia, to nic innego jak dżem z dyni z pomarańczami i odrobiną przypraw. Bardzo lubię połączenie dyni z imbirem, kardamonem i cynamonem. Świetnie komponują się jako konfitura, dodatek do ciast czy nawet marmolada do pączków.
Tak naprawdę dżem sporo zyskuje przez dodanie cytrusów, nabiera świeżości, nie jest przez to nudny i mdły


Składniki:
1 kg dyni pokrojonej w kostkę
2 pomarańcze
1 cytryna
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
250-300 g ksylitolu lub innego słodu

Jak zrobiłam:
Wszystkie składniki wrzucić do dużego garnka i gotować do momentu odparowania płynu. Całość przelewamy do wcześniej wyparzonych słoików i pasteryzujemy na sucho lub na mokro






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz