poniedziałek, 22 września 2014

Gorąca czekolada

Deszczowa niedziela zdecydowanie zaważyła na moich wczorajszych upodobaniach kulinarnych. Tak naprawdę nie mogłam się doczekać kiedy w końcu przygotuję moją ulubioną, rozgrzewającą, słodką i niesamowicie zdrową czekoladę. Pewnie nie jeden z Was zastanawia się co może być takiego zdrowego w gorącej czekoladzie. Niezwykłość jej polega na: po pierwsze przygotowana jest tylko z roślinnych składników, a po drugie to dodatek dyni sprawia, że jest niesamowicie zdrowa i doskonała.
Miłośnicy dyni, doskonale znają jej zalety i wartości, ale dla osób które właśnie odkrywają to wspaniałe warzywo  mam kilka cennych informacji. To że pestki dyni jak i miąższ działa na: pasożyty, że jest niskokaloryczna, że ma dużo białka i potasu i to że doskonale działa na wirusy wiemy wszyscy, ale że jest doskonałym źródłem selenu i polecanym warzywem dla osób cierpiących na niedoczynność tarczycy wiedziałeś? Okazuje się że w diecie osób chorych na niedoczynność tarczycy dynia lub jej pestki powinny pojawiać się kilka razy w tygodniu. 
dlatego dziś w naszym pysznym zakątku wegańska czekolada 


Składniki:
2 szklanki mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
1 szklanka ugotowanego przecieru z dyni
1/2 szklanki namoczonych daktyli
3-4 łyżki karobu/lub kakao
1 łyżeczka przyprawy do pierników (lub tylko cynamonu)

Jak zrobiłam:
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i blendujemy, następnie całość doprowadzamy do wrzątku i gotujemy około 2 minut. Wszystko rozlewamy do filiżanek, kubków lub słoików i pijemy póki gorące. Jeśli lubisz bardziej słodką czekoladę dodaj miód lub syrop z agawy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz