czwartek, 16 października 2014

Rozgrzewająca zupa

No i nastała jesień. Kolorowe liście spadają z drzew, słońce zachodzi już bardzo wcześnie i  niestety zimno i deszczowo ostatnio się zrobiło, a ludzie których mijamy na ulicach coraz częściej chorują. Tak, niestety sezon gryp i przeziębień oficjalnie został otwarty. Dlatego tak ważne jest okresie jesiennym żeby dbać o siebie, swoja odporność i swoich najbliższych. Jest wiele sposobów, ale nie ma jak to pyszna, rozgrzewająca, aromatyczna zupa z warzywami. Przyprawy nie tylko rozgrzewają, ale działają także przeciwwirusowo, antybakteryjnie a przy okazji budują nasza odporność. 



Składniki:
1/2 selera
1 duża pietruszka
! duża marchewka
1 cukinia
1 papryka
10-15 szt. pieczarek
10-15 szt, zielonych oliwek z zalewy
pomidory z puszki lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki kaszy kukurydzianej
1 łyżka sosu sojowego
szczypta mielonego kminku
szczypta czerwonej wędzonej papryki
szczypta czarnego pieprzu
2 litry wody 
2 łyżki dobrego oleju
świeże zioła do posypania lub pietruszka

Jak zrobiłam:
Seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzej olej i podsmaż seler, a następnie dodaj sos sojowy i przyprawy (pieprz ziołowy, czarny pieprz, paprykę wędzona i mielony kminek). Wszystko podsmaż około 2 minut, a następnie dolej 2 litry wody i dorzuć do zupy: marchewkę i pietruszkę pokrojone w plastry. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy wszystkie miękkie warzywa- pieczarki, paprykę i cukinię pokrojone w kostkę lub plastry. Na sam koniec dodaj pomidory lub przecier pomidorowy i sól według uznania. Całość ponownie doprowadź do wrzenia. Do gotującej zupy dodajemy na sam koniec zielone pokrojone oliwki i kaszę kukurydzianą, W trakcie dodawania kaszy należy mieszać zupę cały czas. Jeśli zupa jest zbyt gęsta należy dolać wody. Zupę rozlewamy do talerzy i dekorujemy świeżymi ziołami (bazylia), pietruszką lub dymką.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz