czwartek, 11 września 2014

Bezglutenowe racuszki z jabłuszkiem

Cóż można o nich powiedzieć? Pyszne, chrupiące, puszyste, delikatne po prostu wyśmienite. Doskonałe na śniadanie jak i na podwieczorek, uwielbiam je.
Racuszki to kolejny dowód, ze kuchnia bez glutenu i mleka może być również smaczna. To dieta nie prosta, a osoby z alergiami lub nietoleracjami pokarmowymi mają często problem z pomysłami na zdrowe i proste posiłki.  



Składniki:
100 g mąki ryżowej
50 g mąki gryczanej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego lub 1 jajko
1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego
1 duże jabłko 

Jak zrobiłam:
Wymieszaj wszystkie składniki razem, na sam koniec dodaj pokrojone w słupki, lub talarki jabłko i wszystko wymieszaj raz jeszcze. Rozgrzej teflonowa patelnię, nakładaj łyżką ciasto i smaż racuszki ok 2 min z jednej strony. Podawaj ciepłe, u mnie najlepsze posmarowane miodem



a tutaj do ciasta dodałam ulubiona przyprawę do pierników



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz