niedziela, 7 września 2014

Jabłecznik

No cóż jesień i jabłek pod dostatkiem, u mnie często na stole gości mus jabłkowy, sok i kompot z jabłek no i jedno z moich ulubionych ciast, jabłecznik. Ciasto jest trochę inne niż tradycyjny jabłecznik, spód zrobiłam z kokosa i mąki ryżowej. Ciekawe i pyszne połączenie :)


Składniki:

Spód ciasta:
100 g wiórek kokosowych
4 łyżki (czubate) mąki ryżowej
8 łyżek mleka kokosowego lub innego roślinnego
4 łyżki ksylitolu
2 łyżki oleju kokosowego

Warstwa z jabłkami:
2-3 słodkie jabłka
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu
cynamon, goździki

Jak zrobiłam:
Olej kokosowy podgrzej a następnie wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i zagniatamy ciasto. Będzie ono dość kruche jednak powinno się lepić. Wyklej małą foremkę ciastem, oczywiście uprzednio wysmarowaną olejem kokosowym i podpiecz ciasto około 15 min.
W trakcie pieczenia spodu przygotuj wierzch, jabłka pokrój w cienkie ósemki, dodaj ksylitol, rozgrzej olej kokosowy na patelni i podsmaż jabłka na patelni ok 10 min. Następnie całość rozłóż na upieczonym spodzie i piecz ciasto około 10-15 min. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz