Kto powiedział że pesto można zrobić tylko z bazylii?
Osobiście wolę pesto z kolendry, rukoli, kolendry, koperku czy mojej ulubionej zielonej natki pietruszki. Zapewniam że jeśli raz spróbujesz natkę pietruszki stanie się ona ulubionym składnikiem zielonego pesto.
Składniki
2 pęczki natki pietruszki
10-150 ml oliwy z oliwek lub innego oleju
1/2 szkl. podprażonych orzechów pini, włoskich, migdałów lub pestek słonecznika
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
Jak zrobiłam
Orzechy lub nasiona podpraż na suchej patelni , a następnie wszystko umieść w blenderze i zmiksuj
Pasuje doskonale do kanapek, nowalijek, czy jako sos do spagetii lub sałatek
Można przechowywać w lodówce do tygodnia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz