poniedziałek, 10 marca 2014

Zielone, jaglane placuszki

Bardzo długo szukałam dzisiaj inspiracji na obiad. No dobrze, co mamy w lodówce cukinia, trochę ugotowanej jaglanki, cebulka.... i nagłe olśnienie zielone placuszki. Wcześniej zamiast cukinii dodawałam brokuł, albo w wersji na słodko robiłam je z jabłkiem lub bananem. Dziś w wersji bardzo zielonej


Składniki:
3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 mała cukinia
1 cebulka
2 jajka
2 łyżki mąki kukurydzianej (może być również gryczana, jaglana)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
sól, pieprz, słodka papryka

Jak zrobiłam:
Ugotowaną kaszę jaglaną połączyć z cukinią, wcześniej startą na tarce o grubych oczkach, a cebulę drobno kroimy i łączymy z kaszą i cukinią. Do osobnej miseczki wbijamy 2 całe jajka i roztrzepujemy widelcem. Następnie wsypujemy mąkę i skrobię, dokładnie mieszamy do jednolitej masy, tak żeby nie było grudek. Masę mieszamy z wcześniej wymieszaną kaszą i cukinią.
Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu, około 4-5 minut z każdej strony


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz