Jeden z dodatków który w ostatnim czasie obowiązkowo znajduje się w naszej lodówce. Doskonały do kanapek, dań, zapiekanek, pizzy........ lista nie ma końca.
W mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko, a jeśli już gości na moim stole to podaję go jako sojonez.
Składniki:
pół szklanki mleka sojowego
1/2-1 szklanki oleju (w zależności jakiej konsystencji chcemy uzyskać majonez)
1 łyżka cytryny/lub 1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
Jak zrobiłam:
Mleko zmiksować w blenderze, aż zacznie się "puszyć". Następnie, powoli wlewaj olej i dalej miksuj przez około 5 minut. Dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Miksuj jeszcze około 1 minuty. Jeśli majonez będzie bardzo gęsty dodaj jeszcze trochę oleju.
Wstaw do lodówki, schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz