wtorek, 11 marca 2014

Majonez

Jeden z dodatków który w ostatnim czasie obowiązkowo znajduje się w naszej lodówce. Doskonały do kanapek, dań, zapiekanek, pizzy........ lista nie ma końca.
W mojej kuchni pojawia się bardzo rzadko, a jeśli już gości na moim stole to podaję go jako sojonez.



Składniki:
pół szklanki mleka sojowego
1/2-1 szklanki oleju (w zależności jakiej konsystencji chcemy uzyskać majonez)
1 łyżka cytryny/lub 1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka musztardy
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku

Jak zrobiłam:
Mleko zmiksować w blenderze, aż zacznie się "puszyć". Następnie, powoli wlewaj olej i dalej miksuj przez około 5 minut. Dodaj musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i czosnek. Miksuj jeszcze około 1 minuty. Jeśli majonez będzie bardzo gęsty dodaj jeszcze trochę oleju. 
Wstaw do lodówki, schłodzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz