Alergia na mleko krowie!
Dla niektórych osób brzmi jak wyrok, a my dzisiaj pokazujemy że jednak nie.
Mleko migdałowe- proste, smaczne i białe:)
Składniki:
1 szklanka migdałów
4 szklanki przegotowanej wody
gaza
Jak zrobiłam:
Zalewamy migdały wrzątkiem , poczekaj 10 minut przepłucz je zimną wodą, obierz ze skóry. Następnie zalej zimną wodą na co najmniej 8 godzin lub całą noc. Namoczone migdały odcedź i umieść w blenderze. Następnie do migdałów wlewamy 4 szklanki przegotowanej lub mineralnej wody i miksujemy kilka minut. Kolejny krok jest bardzo ważny, należy odcedzić płyn od zmielonych migdałów, używamy do tego ściereczki bawełnianej lub gazy. Wszystko dokładnie wyciskamy i mleko gotowe
Papkę orzechowa można użyć do naleśników (dodając odrobinę mleka, cukru i soku z cytryny) lub dodać słone składniki i mamy serek na kanapkę
Jakiego blendera uzywasz? :)
OdpowiedzUsuń