Proste jest pięknie i smaczne!
Uwielbiam masło orzechowe (fistaszkowe), domową nutellę i wszystkie kremy czekoladowe, ale od kiedy spróbowałam krem z orzechów nerkowca wszystko się zmieniło. Niesamowicie delikatne, kremowe, aksamitne a po dodaniu daktyli, cynamonu lub kardamonu jest jeszcze bardziej wyśmienite.
Składniki:
2 szklanki nerkowców
2 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu, kakao lub kardamonu
kilka namoczonych daktyli
Jak zrobiłam:
Wszystkie składniki (orzechy, daktyle, cynamon i sól) przełożyć do naczynia blendera i miksować całość około 3-4 minut. Całość miksujemy aż masa będzie gładka, jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę oleju.
Masę przełożyć do czystego słoika, można przechowywać w lodówce kilka miesięcy
Składniki:
2 szklanki nerkowców
2 łyżki syropu z agawy
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu, kakao lub kardamonu
kilka namoczonych daktyli
Jak zrobiłam:
Wszystkie składniki (orzechy, daktyle, cynamon i sól) przełożyć do naczynia blendera i miksować całość około 3-4 minut. Całość miksujemy aż masa będzie gładka, jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać odrobinę oleju.
Masę przełożyć do czystego słoika, można przechowywać w lodówce kilka miesięcy
Masełko najlepiej smakuje z pieczywem, naleśnikami, placuszkami lub z owsianką
W tym tygodniu mamy tłusty czwartek, przygotowuję dla Was pączki bezglutenowe:)
Wkrótce na blogu!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz