niedziela, 16 lutego 2014

Deser z Tapioki

Często pytacie, a co z przekąskami, czy istnieją zdrowe desery, jak i z czego można zrobić taki deser?
Ostatnio na blogu pojawił się deser z awokado, a dziś mam dla Was pyszny deser z tapioki. 
Tapioka to drobne kuleczki, przypominające perły pozyskiwane z bulw manioku. Jej zaletą jest to, że nie ma smaku, jest hypoalergiczna i bezglutenowa. Tak naprawdę zawiera odrobinę białka i węglowodany. Może służyć jako naturalny zagęstnik do sosów, budyniów, czy innych słodkich deserów. 
Ja swój deser zrobiłam z pysznymi owocami.



Składniki:
tapioka 1/2 szklanki namoczona w 1 i 1/2 szklanki wody
mleko kokosowe, ryżowe lub inne roślinne
miód, ksylitol lub syrop z agawy
owoce świeże lub z kompotu, lub sok owocowy

Jak zrobiłam:
Tapiokę namocz najlepiej na noc, w trzy razy większej ilości wody. Następnie przemieszaj dokładnie i zalej wodą raz jeszcze. Mleko roślinne zagotuj dodaj słód i wrzuć tapiokę. Gotuj do momentu zredukowania mleka i do czasu kiedy kuleczki staną się szkliste (można również dodać odrobinę kakao lub karob) Całą masę przelej do pucharków, dodaj owoce, sok lub mus owocowy. 
Najlepiej smakuje po całkowitym wystygnięciu z  listkami mięty
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz