Jarmuż odkryłam już dawno, ale zawsze jadałam go w postaci "obiadowej" na ciepło. W smaku przypomina mix kapusty i brokuła, jest bardzo chrupiący. Można jadać go w postaci surowej, smażonej, gotowanej i pieczonej w postaci chipsów. Jak dla mnie bije na głowę wszystkie chipsy sklepowe i stanowi doskonałą przekąskę dla całej rodziny.
Wiem doskonale że obróbka taka jak pieczenie nie jest idealnym sposobem na zachowanie wszystkich cennych właściwości jarmużu, ale kto raz spróbuje doskonałych, kruchych, cienkich i delikatnych jak piórko chipsów, nie skończy wcale tak szybko.
Składniki
dowolna ilość jarmużu
olej (najlepiej rzepakowy, kokosowy lub z pestek winogron)
sól, pieprz
ulubiony zestaw przypraw
Jak zrobiłam
Liście jarmużu umyj, potnij na wygodne do chrupania kawałki, mniej więcej tej samej wielkości (odetnij grubą łodygę) ułóż na papierze do pieczenia. Każdy kawałek posmaruj olejem, posyp przyprawami i zapiekaj w piekarniku w temperaturze ok. 150 stopni (termoobieg) przez 4-7 minut. Uwaga jarmuż szybko ciemnieje i pali się. Gotowe chipsy powinny zachować zielony kolor i chrupkość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz