środa, 15 stycznia 2014

Pasztet z czerwonej soczewicy

Dzisiaj zdrowo na pomarańczowo:)
Pyszny pasztet z czerwonej soczewicy z dodatkiem warzyw, marchewki, pietruszki, selera a nawet pieczarek . Można jeść go solo, na kanapkę, na ciepło jako danie obiadowe lub wykorzystać jako farsz na pierogi. U mnie w ulubionej wersji z kiszonym ogórkiem lub intensywnym sosem czosnkowym lub pesto z rukoli. 
Dla małego przypomnienia, dlaczego warto jadać soczewicę? Zawiera ona dużo białka, bogata jest w wapń, żelazo, fosfor i kwas foliowy, a co najważniejsze ma niski indeks glikemiczny.



Składniki
1 szklanka czerwonej soczewicy 
3 średnie marchewki
2 pietruszki
kawałek selera
1 mały por
2 cebule
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki curry w proszku
1-2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
szczypta kminu rzymskiego, gałki muszkatołowej, sól, pieprz
3 jajka lub skrobia kukurydziana
olej



Jak zrobiłam
Soczewicę płuczemy, zalewamy 2 szklankami wody z solą i gotujemy przez ok 15 min. Wszystkie warzywa, myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na patelni (można je zmielić lub zblendować, osobiście lubię widzieć kawałki warzyw w pasztecie) Następnie łączymy ugotowaną soczewicę z podsmażonymi warzywami i mieszamy dodając przyprawy. Na sam koniec dodajemy jajka lub ok 4-5 łyżek skrobi kukurydzianej (jeśli pasztet jest zbyt wilgotny należy dodać więcej skrobi) Całą masę przelewamy do foremki keksowej wcześniej wysmarowanej tłuszczem i pieczemy w piekarniku ok 50 min w temperaturze 180 stopni
Gotowy pasztet kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz