Zapraszam na słodkości bez wyrzeczeń. Nie zawierają cukru, nabiału i glutenu. Zawierają w 100% naturalne, zdrowe składniki. Dzięki takim słodyczom przypominamy sobie, że proste rzeczy również mogą być wyśmienite, a zarówno uświadamiamy sobie jak daleko jesteśmy od natury. Coraz więcej osób przyzwyczajonych jest do sklepowych, sztucznych wyrobów cukierniczych.
A więc nasz oficjalny rarytas batoniki z żurawiną i nasionami Chia.
Składniki
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki namoczonych daktyli (najlepsze ekologiczne, niesiarkowane)
1/3 szklanki masła migdałowego lub orzechowego
3 łyżki nasion Chia
1 łyżka miodu lub syropu z agawy
1/4 szklanki suszonej żurawiny
Jak zrobiłam
Migdały zmiksować na gładką masę, dodać odsączone daktyle, masło migdałowe, nasiona Chia, miód i żurawinę. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać więcej masła migdałowego, jeśli za lepka dodaj zmielone migdały. Całość przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem, wygładzić. Wierzch można posypać żurawiną i docisnąć aby posypka przylegała do masy. Całość wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Kroimy na dowolne kształty.
Ja do swoich batoników dodałam jeszcze czarny sezam i podprażony słonecznik. Mniammm:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz