poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kasza jaglana- jedz na zdrowie!!



Nazywana jest królową kasz. Kasza jaglana, bo o niej mowa, znowu wraca do łask. Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana? Co dobrego może zdziałać w naszym organizmie i dlaczego i kto powinien ją spożywać?
Jako jedyna spośród wszystkich kasz ma działanie odkwaszające, dla osób które spożywają duże ilości kawy, wina, napojów smakowych, posiłków z "proszku" odczyn w organizmie staje się bardziej kwasowy. W skrajnych przypadkach może temu towarzyszyć zgaga. Kasza jaglana pomaga zredukować zakwaszenie i przywrócić mu równowagę. Co ważne w okresie zimowo-jesiennym działa rozgrzewająco, oprócz tego usuwa wilgoć z organizmu, działa antywirusowo. Dlatego szczególnie polecana jest przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
Kasza w swoim smaku jest delikatna, słodkawa i lekkostrawna ze wszystkich zbóż, poprawia przemianę materii, działa oczyszczająco i reguluje poziom cholesterolu. Dba nie tylko o stan ciała, ale także ducha- sprzyja wydzielaniu hormonu szczęścia i spadkom samopoczucia
Jako jedna z nielicznych nie zawiera glutenu, ale bardzo bogata jest w krzemionkę która wpływa na stan włosów, skóry i paznokci.



Od jakiegoś czasu, dzięki Pani Róży moim ulubionym daniem jest kasza jaglana z masłem i natką pietruszki. Banalnie proste i baaaardzo pyszne

Składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
kopiasta łyżka masła
pęczek natki pietruszki
kilka czarnych oliwek lub kiełki

Jak zrobiłam:
Ugotowaną kaszę jaglaną (na początku prażę ją na suchej patelni, płuczę i gotuję) przesypuję do miseczki, dodaję masło, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone czarne oliwki. 
Kaszę wedle uznania można posypać również uprażonymi pestkami słonecznika lub dyni.
Voila:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz