niedziela, 27 września 2015

Krakersy

Smalec wegański, humus, a może pasta z awokado. To tylko niektóre dodatki do dzisiejszych krakersów. Doskonałe solo jak i z prostymi lub wykwintnymi dodatkami. 


Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/2 szklanki płatków owsianych
5 łyżek siemienia lnianego
1/2 szklanki wody
zioła- oregano, bazylia, zioła prowansalskie
sól do smaku

Jak zrobiłam:
Wszystkie ziarna mielimy, wrzucamy do miski i doprawiamy ziołami i solą a następnie dolewamy wodę i mieszamy aż powstanie zwarta masa.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w tym czasie masę krakersową wykładamy na blaszkę pokryta pergaminem i formujemy cienki placek, tak aby powstał prostokąt. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy około 10 min, Zaraz po wyjęciu, ciepłe ciasto kroimy na trójkąty lub małe prostokąty i ponownie wkładamy krakersy do piekarnika i pieczemy kolejne 15-20 minut

1 komentarz:

  1. Pestek słonecznika i nasion słonecznika? Czy chodzi o pestki dyni? Chętnie wypróbuję, dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń