niedziela, 27 września 2015

Domowe pralinki

No tak, co zrobić z nagłą, wprost dopadającą ochotą na słodycze, ba czekoladę! Zrobić domową czekoladę i zjeść bez wyrzutów sumienia :)


Składniki:
1 szklanka masła migdałowego
1/4 szklanki oleju kokosowego lub masła kakaowego
5-10 namoczonych wcześniej daktyli
1 laska wanilii 
1/4 szklanki mleka kokosowego (u mnie 70%)

Jak zrobiłam
Olej kokosowy lub masło kokosowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę



Gotową, płynną czekoladę przelewamy do silikonowej foremki, lub rozlewamy na pergaminie i posypujemy np. orzechami lub bakaliami. 

Całą foremkę wkładamy do zamrażarki na około 20-30 minut, a potem już ja tylko zjadamy ze smakiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz