niedziela, 22 marca 2015

Babka ziemniaczana

Kiszkę ziemniaczana robiłam już kilka razy natomiast muszę stwierdzić, że placki, babka i kiszka smakują bardzo podobnie. Wszystkie trzy potrawy są wykonane z ziemniaków ale jak dla mnie babka jest znacznie chudsza niż placki ziemniaczane
Babkę można jeść na ciepło, zaraz po upieczeniu, albo po wystudzeniu kroić plastry i podsażać na patelni na złoty kolor


Składniki:
2,5 kg ziemniaków
800 g cebuli
100 ml oliwy
500 g wędzonego tofu
250 ml mleka roślinnego
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej lub kaszy jaglanej
sól, pieprz, 
wędzona słodka papryka
majeranek

Jak zrobiłam:
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Następnie tofu pokrój w kostkę. Cebulę obierz, poszatkuj i podsmaż na oleju. W misce łączymy ziemniaki, tofu, cebulę, kaszę, mleko i przyprawy. Następnie garnek lub formę natłuść masłem i przełóż masę. Na wierz babki można położyć podsmażoną cebulkę. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz