-Dlaczego nie wyrzucisz tych przejrzałych bananów? Przecież one już nie nadają się do jedzenia!
Oj nadają, nadają.
Do mojego chlebka, czy ciasta bananowego używam tylko bardzo dojrzałych bananów, uważam że ciasto jest wtedy bardziej słodsze i aromatyczne
Składniki:
3 dojrzałe banany
3 łyżki zmielonego siemienia lnianego, zalanego 6 łyżkami wody
1/4 szklanki oleju kokosowego
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
odrobina wanilii lub cukier waniliowy
Jak zrobiłam:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
Banany zmiksuj, następnie połącz je z siemieniem lnianym, olejem i mlekiem. Następnie dodaj resztę składników: miód, mąkę migdałową, przyprawy i wszystko wymieszaj. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy około 50-60 minut
Ciasto wspaniale smakuje z masłem, dżemem lub moja ulubiona wersja z masłem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz