Kolejny dzień i kolejny problem, no dobrze: to na co ja mam ochotę dzisiaj. Pasta z zielonego groszku była wczoraj, pasztet z pestek dyni kilka dni temu, a wczoraj kasza jaglana z pomidorami. a może tak banalna w wykonaniu pasta ze słonecznika.
Nie powoduje uczuleń, ziarna słonecznika stosunkowo rzadko powodują również nietolerancje pokarmowe, a przy tym ma całe mnóstwo zalet.
Składniki:
1 szklanka pestek słonecznika (nasiona najlepiej namoczyć we wrzątku, najlepiej żeby zmiękły)
3 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku lub 1 mała podsmażona cebulka
1-2 łyżki wody
kilka kropel cytryny
sól, pieprz
szczypta czerwonej wędzonej papryki
Jak zrobiłam
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, jeśli masa jest zbyt sucha dodaj wody.
Do smaku można dodać kilka suszonych pomidorów. Pasta najlepiej smakuje z kiszonym ogórkiem, sałatą lub kiełkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz