niedziela, 19 października 2014

Kisiel żurawinowy

Jest, nareszcie widziałam żurawikę na osiedlowym staganku. Oczywiście o zaletach żurawiny nie będę się rozpisywać bo każdy doskonale je zna. 
Dziś skupimy się na smaku, lekko kwaśnym, ale jak że pysznym kisielku żurawinowym. A więc do dzieła :)



Składniki:
25 dag żurawiny
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki wody
3 łyżki miodu, syropu z agawy

Jak zrobiłam:
Do garnka wlej wodę i wsyp żurawinę, gotuj do momentu aż żurawina popęka. Gotuj jeszcze chwilkę, a następnie wszystko zmiksuj. Jeśli przeszkadzają Wam pestki wszystko należy przetrzeć przez sito. 


Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w zimnej wodzie, dodaj całość do żurawiny i ponownie zagotuj. Poczekaj chwilę aż kisiel lekko wystygnie i dodaj miód lub syrop z agawy. Kisiel przelej do miseczek, podawaj letni lub zimny.
 Bardzo dobrze smakuje ze śmietanka kokosową 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz