niedziela, 26 października 2014

Pierogi z soczewicy i pieczarek

Miałam ogromna ochotę na pierogi, ale z racji że nie jadam mąki pszennej to jak tu ulepić ciasto. W końcu po licznych eksperymentach jest, znalazłam. Przepis jest banalnie prosty, a efekt końcowy wyśmienity i bardzo smaczny

Składniki na ciasto:
140 g mąki kukurydzianej
160 g mąki gryczanej
40 g mąki ziemniaczanej
300 ml wody
2 jajka z wolnego wybiegu
szczypta soli
2 łyżki oliwy

Składniki na farsz:
20 dag zielonej soczewicy
30 dag pieczarek
duża cebula
2 łyżki masła
szczypta soli i pieprzu
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki sosu sojowego

Jak zrobiłam:
Wodę zagotuj w rondelku, następnie dodaj mąkę kukurydzianą i wymieszaj, lekko przestudź, dodaj mąkę gryczana i ziemniaczaną. Wszystko zagniatamy i dodajemy na koniec jajka, sól i oliwę.
Soczewicę zalać gorącą wodą, a gdy wystygnie odcedzić, po czym zalać niewielką ilością wody i ugotować soczewicę pod przykryciem aż będzie miękka. Pieczarki umyć, rozdrobnić i usmażyć na maśle razem z cebulą, a następnie połączyć z odcedzoną soczewicą, pieczarkami, cebulą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami. Wszystkie produkty mielimy lub miksujemy za pomocą blendera. 
Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego kawałki ciasta na pierogi, każdy jeden nadziewamy farszem, kleimy i gotujemy w osolonej wodzie ok 2 minut po wypłynięciu.


Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką na maśle lub oleju

1 komentarz:

  1. bardzo dobry farsz :) od siebie dodałam cytryne,natkę,majeranek,imbir i dużo pieprzu :)

    OdpowiedzUsuń