piątek, 17 października 2014

Pieczone figi

No tak, można oficjalnie ogłosić, że mamy weekend, a ja mam dla Was pyszny, szybki i co najważniejsze zdrowy deser- pieczone figi. Nie wiem czy wiecie, że 3 figi zawierają tyle samo wapnia co szklanka mleka. No więc zapraszam na straganek po figi :)


Składniki:
6-8 fig
2 łyżki dobrego płynnego miodu
szczypta cynamonu
mleko lub śmietanka kokosowa
kilka orzechów laskowych, włoskich lub pistacji do dekoracji

Jak zrobiłam:
Figi przepołowić lub ponacinać i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub miseczce żaroodpornej, polać płynnym miodem, a na sam koniec posypać cynamonem i orzechami
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Podajemy jeszcze ciepłe z syropem który się zebrał, bardzo dobrze smakują z mlekiem lub śmietanka kokosową lub lodami śmietankowymi









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz