sobota, 18 października 2014

kopytka

Kto z nas nie zna i nie jadł kopytek:) U mnie na blogi dziś w wersji bezglutenowej i bez jajecznej. Specjalnie z myślą o małych i dużych alergikach, żeby od dziś mogli również zajadać się domowymi kopytkami

Składniki
200 g ugotowanych ziemniaków w osolonej wodzie
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1-2 łyżki oleju
sól do smaku

Jak zrobiłam
Ugotowane ziemniaki, jeszcze letnie, ale nie gorące należy utłuc w misce, a następnie dodaj olej, mąkę ziemniaczaną i sól. Następnie ciasto wyrabiamy w misce, formujemy rulon i dzielimy go na małe kluseczki- każdą jedna dociskamy lekko widelcem. W garnku zagotuj wodę z solą, jeśli zacznie wrzeć dodawaj powoli kopytka, gotuj do momentu wypłynięcia klusek. 
Kopytka po ugotowaniu przekładamy na talerz (można na chwilę zanurzyć w zimniej wodzie i odcedzić) podajemy z masłem lub olejem.





Według mnie kopytka najlepiej smakują z pesto z zielonej pietruszki, lub z pomidorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz